Erg goed, in erfgoed
Home > Nieuws > Archeologen ontdekken Romeinse brug in Leidsche Rijn

Archeologen ontdekken Romeinse brug in Leidsche Rijn

Archeologen hebben woensdag een Romeinse brug ontdekt in Leidsche Rijn. De brug zou onderdeel zijn geweest van de doorgaande weg op zuidoever van de Rijn, waar vanaf het jaar 40 na Christus een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte.

Dat laat de gemeente Utrecht donderdag weten. De brug is aangelegd om de grensweg over een zijriviertje van de Rijn te leiden. Alle zestien eikenhouten brugpijlers zijn bewaard gebleven. De nieuwe opgraving is in Strijkviertel, nabij sportpark Rijnvliet.

"Het gaat om een zogenaamde 'paaljukbrug', gedragen door een rooster van vier bij vier palen. Ook de twee landhoofden waar de brug op uitkwam zijn voor een deel bewaard. Opvallend is het gebruik van basaltbrokken uit de buurt van Bonn om de landhoofden te beschermen tegen erosie," schrijft de gemeente in het bericht.

"Het materiaalgebruik wijst erop dat de brug kan zijn gebouwd tijdens een van de grote bouwcampagnes langs de Romeinse grens (limes) in het jaar 100 of 125", schrijft de gemeente.

Precies twintig jaar geleden is ook al een dergelijke paaljukbrug ontdekt in Leidsche Rijn, toen in Velthuizen, enkele kilometers westelijk van de nieuwe opgraving. Die brug dateerde uit het jaar 125 en was, net als de nu gevonden brug, 5,20 m breed – precies 18 Romeinse voeten.

Bron: https://bit.ly/2EmRfxE