Home >Nieuws > Droomvondst: zeldzame ‘ongeslagen munten’ bij opgravingen postkantoor Utrecht

Droomvondst: zeldzame ‘ongeslagen munten’ bij opgravingen postkantoor Utrecht

Droomvondst: zeldzame ‘ongeslagen munten’ bij opgravingen postkantoor Utrecht

Utrechtse archeologen hebben onverwacht bijzondere vondsten gedaan tijdens de opgravingen bij het oude postkantoor aan de Neude. Klapstuk is een gouden muntplaat – een munt die (nog) niet geslagen is. „Waanzinnig, hier dromen we van”, zegt archeoloog Nils Kerkhoven.

Tijdens opgravingen op het binnenterrein achter het oude postkantoor aan de Neude en Oudegracht zijn in de afgelopen dagen bijzondere munten en voorwerpen gevonden. Utrechtse archeologen hebben drie onbestempelde muntplaatjes ontdekt: een koperen duit, een zilveren dubbeltje en een zeldzame zogeheten gouden rijder, afkomstig van de Rijksmunt, die van 1647 tot 1911 op deze plek stond.

De meest spectaculaire vondst is het halffabrikaat van de gouden rijder. „De gouden rijder werd geslagen om grote transacties te financieren. Het was geen gangbaar betaalmiddel, maar bedoeld voor bulkaankopen. Het gaat om een zware, 10 gram wegende muntplaat, die omgerekend duizenden euro’s waard is. De munt dateert van de periode 1749-1764”, licht Kerkhoven toe.

„Het is een raadsel dat zo’n kostbaar gouden halffabrikaat hier ligt”, zegt de enthousiaste archeoloog en metaalspecialist Nils Kerkhoven, die wijst op de strenge controle op het slaan van dergelijke kostbare munten. „Is-ie ergens tussen gevallen of heeft iemand hem verstopt?” vraagt hij zich hardop af. „De muntmeester hield namelijk zeer streng toezicht.” Dat het om een archeologische topvondst gaat, staat vast. „Hier dromen we van.”

Ceciliaklooster

De opgravingsput is een archeologische schatkamer. Behalve het gebouw van de Rijksmunt – dat in 1911 verhuisde naar de Leidseweg – stond er eerder nog het Ceciliaklooster. Dat was een welvarend klooster voor adellijke vrouwen, zo zegt collega-archeoloog van de afdeling Erfgoed Jeroen van der Kamp. Uit het klooster, dat tussen 1397 tot 1647 in gebruik was, is vorige week een 16de-eeuws tweezijdig geslagen medaillon gevonden met daarop een afbeelding van Maria-met-kind. Het pelgrims-insigne is wellicht afkomstig van één van de welgestelde kloosterlingen. Ook zijn een fibulaspeld en klein middeleeuws dobbelsteentje uit het zand tevoorschijn gekomen.

In beerputten die behoorden bij kelders van huizen zijn maandag zakken vol met scherven gevonden van allerlei gebruiksvoorwerpen uit de 18de en 19de eeuw. Het gaat daarbij om borden, kookgerei, dierlijk botmateriaal, aardewerk en glaswerk.

De gevonden gouden muntplaat.

Van der Kamp noemt de veelheid aan vondsten verrassend. „Het is veel meer dan verwacht. We hadden op basis van het vooronderzoek verwacht dat met de bouw van het postkantoor in 1918 alle muren van de vorige bebouwing zouden zijn weggehaald. Maar dat is absoluut niet zo. Er blijken nog veel restanten aanwezig en onder de keldervloeren komen we water- en beerputten tegen.”

Bijzonder glas

De opgravingen tot vier meter onder het straatniveau zijn zo’n tweeënhalve week aan de gang. „Die adellijke dames namen hun rijkdom mee naar het klooster. Kunnen we daar nog iets van terugvinden in één van de beerputten?” spreekt Van der Kamp zijn hoop uit. „Een bijzonder glas?” Van de kelders en het gebouw van de Rijksmunt zijn goede tekeningen gemaakt in 1918 door de toenmalige opzichter van de Rijksmunt Theo Verlaan. „Die tekeningen kloppen precies”, zegt Van der Kamp.

De opgravingen duren wellicht tot eind volgende week. De archeologen onderzoeken nog een oude rivierbedding. „We weten dat in de vroege middeleeuwen hier een rivier liep. Misschien vinden we de restanten van een boot. Maar die kans is klein”, tempert Van der Kamp de verwachtingen.

De opzichter van hoofdaannemer Burgland Bouw die verantwoordelijk is voor de bouw van de bibliotheek en de nieuwe winkels, vindt het mooi dat er unieke vondsten zijn ontdekt. Hij heeft echter ook een ander belang. „Wij worden er niet beter van. Het bouwproces loopt enige vertraging op, er kan later aan de slag worden gegaan met de fundering van de nieuwe winkels. Het schema schuift in elkaar”, zegt Richard Esmeijer. Van de stenen restanten van het klooster en van de kelders blijft uiteindelijk niets bewaard.

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/droomvondst-zeldzame-enlsquo-ongeslagen-muntenenrsquo-bij-opgravingen-postkantoor-utrecht~a8e7cf65/